Ga jij binnenkort op vakantie met een vliegtuig? Dan ben je vast en zeker benieuwd naar de regels rondom de persoonlijk bescherming en hygiëne aan boord van het vliegtuig. Op dit moment is er nog veel onzeker rondom luchtvervoer. Wij proberen alle actuele informatie te verzamelen op deze pagina zodat jij een veilige vlucht kunt hebben en niet voor verrassingen komt te staan.
Is een mondkapje verplicht in een vliegtuig?
Nee, het is niet landelijk verplicht om een mondkapje te dragen in een vliegtuig. Elke airline / vliegmaatschappij kan natuurlijk zijn eigen regels hiervoor opstellen. Zo heeft KLM bijvoorbeeld tot 31 augustus 2020 het dragen van mondmaskers verplicht gesteld voor reizigers en personeel. De verwachting is dat ook andere aanbieders zoals Transavia, Tui, Corendon en buitenlandse luchtvaartbedrijven zoals Qatar Airways met eigen reglementen komen. Ons advies is dan ook; neem contact op met je reisbureau of touroperator om de actuele veiligheidsvoorschriften te raadplegen.
Luchtfilters in de cabine
De luchtkwaliteit in vliegtuigen is enorm goed wat ervoor zorgt dat afstand houden eigenlijk niet nodig is. De atmosfeer in vliegtuigen is namelijk te vergelijken met de luchtkwaliteit van een operatiekamer in het ziekenhuis. Vliegtuigen beschikken over hoge kwaliteit luchtzuivering en airconditioning. Meer dan 99,9% van alle virusdeeltjes van het coronavirus worden op die manier weggefilterd (bron: A4E en BUZA).
In quarantaine tijdens of na een vliegvakantie?
Er zijn diverse landen die op dit moment aanvullende regels hebben voor toeristen en reizende landgenoten. Wanneer je deze landen bezoekt moet je eerst een week of 14 dagen in thuisquarantaine. Dit doen ze om verdere verspreiding van het virus op lokaal niveau verder te beperken. Elk land hanteert zijn eigen regels en maatregelen en ook de boetes verschillen per regio (ook binnen Europa). Bezoek de website van het ministerie van buitenlandse zaken voor actuele reisinformatie en reisadviezen.
Wie aan Schiphol denkt ziet grote massa’s mensen voor zich die allemaal maar 1 ding willen; zo snel mogelijk het vliegtuig in en vertrekken. Deze periode is het natuurlijk rustig bij de vliegvelden in Maastricht, Lelystad en Eindhoven. De verwachting is dat er in de zomerperiode weer een groot herstel van het aantal reizigers gaat plaatsvinden waardoor het houden van 1,5 meter afstand bij de gates lastig gaat worden. Er zullen extra veiligheidsmaatregelen worden getroffen om alles in goede banen te kunnen leiden.
Nederland heeft het in verhouding tot buitenlandse vliegvelden best goed geregeld. De standaard hygiënemaatregelen bij de terminals zijn al erg goed. Wanneer je vliegt naar andere Europese landen zal dit vergelijkbaar zijn. Wie echt vliegt naar minder ontwikkelde landen kan in situatie terechtkomen waarbij de kans om besmet te worden met corona grotere is. Het is in die situaties aan te raden om persoonlijk voorzorgsmaatregelen te nemen in de vorm van goede mondkapjes.
Mijn naam is Hans en ik ben expert op het gebied van mondkapjes in Nederland. Sinds de coronacrisis is er veel vraag naar advies over medische en niet-medische mondmaskers. Verder zoek ik dagelijks naar aanbiedingen en vergelijk actuele prijzen van beschermingsproducten.