Er bestaan verschillende soorten griep, die allen door een ander type virus veroorzaakt worden. Het gaat hierbij om drie types, namelijk A, B en C. De twee laatste types veroorzaken vaak slechts een milde vorm van griep. Het B-type komt namelijk om de 3 á 5 jaar voor en virussen van het C-type komen vrijwel nooit voor. Het C-type is dan ook tamelijk onschuldig en veroorzaakt slechts een soort verkoudheid, vooral bij kinderen.Virussen van het A-type komen het vaakst voor en veroorzaken dus vrijwel alle soorten griep. De meeste mensen worden dus van dit type ziek en de griepsymptomen van dit type hebben dan ook de meest ernstige gevolgen.
Soorten griep van het A-virus
De soorten griep die veroorzaakt worden door het A-virus, zijn de sterksten van alle soorten griep. Het A-virus is tevens het type dat vogels, varkens en paarden ziek kan maken, die de ziekte vervolgens ook op mensen kunnen overdragen.Het A-type virus kent weer vele varianten doordat het virus steeds bezig is met een ‘genetic drift’: een verandering van de structuur van het virus. Virussen proberen namelijk altijd te ontsnappen aan de immuniteit die mensen tegen het virus hebben. Ze vallen de afweerstoffen aan die men heeft opgebouwd door een eerdere griep of door bijvoorbeeld vaccinaties. Daardoor ontstaat er om de 10 á 15 jaar een nieuw type A-virus dat weer een nieuwe soort griep veroorzaakt.Ook kunnen nieuwe soorten griep ontstaan wanneer een mens of dier door twee verschillende virussen geïnfecteerd is, die dan samen tot een nieuw virus leiden. Dit proces heet ‘antigenic shift’. Bij dit proces kan een virus dermate veranderen dat het een pandemie kan veroorzaken.
Soorten griep die tot een pandemie hebben geleid
Het A-virus is de veroorzaker van de bekendste soorten griep die tot griepepidemieën hebben geleid. De ergste griepepidemie was de Spaanse griep aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, in 1918. Miljoenen mensen, naar geschat 20 á 40 miljoen, overleden aan deze griep. Tientallen jaren later overleden tienduizenden mensen aan andere soorten griep, namelijk de Aziatisch griep, in 1957, en de Hongkonggriep, in 1968. In 2009 brak de Mexicaanse griep uit die het leven kostte aan een paar duizend mensen.
Andere soorten griep
Andere soorten griep die door het A-virus werden veroorzaakt, waren bijvoorbeeld de vogelgriep en de varkensgriep. Over het algemeen waren de griepsymptomen van de vogelgriep heel mild, maar in 1997 overleden er toch een paar mensen in Hongkong aan dit virus. In 2006 overleden er nog eens tien mensen aan de vogelgriep, dat zich in de jaren had verspreid naar een groot deel van de wereld.Ook de varkensgriep is een griep van het A-virus, die aanvankelijk bij varkens werd aangetroffen, maar in 2009 ook oversloeg op mensen in de Verenigde Staten, Spanje en Mexico. Omdat op dat moment deze griep niet bij varkens werd aangetroffen en daardoor verschilde van de eerdere varkensgriep, kreeg deze griep de naam Mexicaanse griep.
Griepsymptomen van de verschillende soorten griep
De griepsymptomen van de verschillende soorten griep verschillen in kleine mate. Bij de ene soorten waren de griepsymptomen heftiger of juist minder aanwezig dan bij de andere. Zo was bij varkensgriep de diarree en het braken heftiger en was de kans op een longontsteking bij de Mexicaanse griep groter. Echter, over het algemeen zijn de griepsymptomen bij de verschillende soorten griep altijd ongeveer hetzelfde geweest.
Mijn naam is Hans en ik ben expert op het gebied van mondkapjes in Nederland. Sinds de coronacrisis is er veel vraag naar advies over medische en niet-medische mondmaskers. Verder zoek ik dagelijks naar aanbiedingen en vergelijk actuele prijzen van beschermingsproducten.