De preventie van griep is belangrijk, aangezien griep erg besmettelijk is. Al een dag voordat de griepsymptomen zich bij iemand openbaren kan men iemand anders besmetten. Wanneer men griep of griepsymptomen heeft, is het dus belangrijk dat men zorgt dat men het virus niet doorgeeft. Nog beter is natuurlijk de preventie van griep, ofwel het voorkomen dat men zelf de griep krijgt.
De griepprik ter preventie van griep
Het is bewezen dat vaccinatie met de griepprik helpt bij de preventie van griep. De griepprik maakt de kans op griep vele malen kleiner en wanneer men de griep tóch krijgt, zullen de griepsymptomen minder hevig zijn en zal de kans op complicaties door de griepsymptomen kleiner zijn. Het is dan ook raadzaam voor mensen die tot een risicogroep behoren, zoals mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde ziektes, elk jaar een griepprik te halen. Dat is elk jaar nodig, omdat het virus zich blijft ontwikkelen en daarom ook het vaccin aangepast moet worden.
Hygiënische maatregelen ter preventie van griep
Middels een goede hygiëne kan men proberen te voorkomen dat men griep of griepsymptomen krijgt en kan men proberen te voorkomen dat anderen besmet raken wanneer men zelf al de griep heeft. Bij de preventie van griep is het dan ook belangrijk dat men bijvoorbeeld zo min mogelijk de mond, neus en ogen aanraakt, dat men de mond en neus bij het hoesten en niezen bedekt, dat men regelmatig de handen wast en dat men de neus snuit met papieren zakdoekjes die men meteen weg kan gooien. Maak ook voorwerpen die meerdere mensen gebruiken schoon, zoals de telefoonhoorn, muizen en toetsenborden, deurkrukken, trapleuningen en bijvoorbeeld kranen. Bij de preventie van griep is het ten slotte verstandig om de ruimtes waar men zich veel begeeft, zoals de slaap- en woonkamer, regelmatig te ventileren.
Een goed afweersysteem ter preventie van griep
Het afweersysteem van de mens is er ter bescherming van de gezondheid. Het maakt schadelijke stoffen en micro-organismen onschadelijk. Ter preventie van griep is het dus belangrijk er voor te zorgen dat het afweersysteem, oftewel het immuunsysteem, zo sterk mogelijk is. Bovendien verdwijnen griepsymptomen sneller bij een goed immuunsysteem. Het immuunsysteem houdt men gezond door voldoende verse producten zoals groenten en fruit te eten, door minder of niet te roken en door minder of niet te drinken, maar ook door voldoende te slapen. Ook moet men voldoende bewegen, bij voorkeur in de frisse lucht. De bloedcirculatie wordt bevorderd door bewegen en dat is belangrijk voor het immuunsysteem. Een bezoek aan de sauna of een wisselbad bevordert eveneens de bloedsomloop.
Bacteriën verzwakken het afweersysteem. Het is dus belangrijk dat bacteriën geen kans krijgen. Men moet er dus voor zorgen dat het huis schoon is, zodat bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen. Vooral de badkamer en het toilet zijn belangrijk, maar ook een schone keuken. Het is belangrijk dat men schone keukenspullen gebruikt bij het bereiden van een maaltijd. Wanneer men bacteriën geen kans geeft, verlaagt men ook de kans op griep. Een goede hygiëne is dus belangrijk bij de preventie van griep.
Mijn naam is Michiel en ben specialist op het gebied van mondkapjes. Ik weet alles over de verschillende modellen, de beschermingsrisico’s van de diverse medische en niet-medische producten en natuurlijk andere hygiene-producten zoals wegwerphandschoenen en desinfecterende gel. Op vergelijkmondkapjes.nl adviseer ik op het gebied van wet en regelgeving rondom het coronavirus.