Mondkapjes voor schoonheidsspecialisten
Ben jij werkzaam als schoonheidsspecialist of bezoek jij wel eens een pedicure, manicure, visagist of nagelstylist? Sinds de start van de coronacrisis moesten veel van deze ‘contactberoepen’ verplicht hun activiteiten staken. De salons moesten de deuren sluiten. Tegenwoordig mogen ze hun werk weer uitvoeren met inachtneming van veiligheidsmaatregelen. Er wordt 1,5 meter afstand gehouden buiten de werkzaamheden om, handen worden vaak gewassen, er wordt gebruik gemaakt van handschoenen en soms worden er mondkapjes toegepast. Maar is dat allemaal wel noodzakelijk? En wat kunnen klanten doen om de besmettingskansen te verkleinen? Op deze pagina gaan we verder in op de beroepsgroep schoonheidsspecialisten.
Veiligheidsvoorschriften voor schoonheidsspecialisten
Vanuit de overheid zijn er geen wetten of regels opgesteld voor de manier waarop een pedicure of manicure zijn/haar werk moet doen. Natuurlijk moet er zoveel mogelijk afstand worden gehouden en is er desinfecterende handgel aanwezig in de salon. Er zal ook altijd vooraf een afspraak moeten worden gemaakt waarbij enkele vragen worden gesteld. Is iemand recent ziek geweest of nog steeds verhouden bijvoorbeeld, dan is het niet toegestaan om een schoonheidsspecialist te bezoeken. Dat is natuurlijk ook logisch, aangezien deze beroepsgroep ‘dicht’ op de klant werkt. Een visagist of nagelstylist heeft lichamelijk contact met de klant om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. In de thuiszorg is dit bijvoorbeeld heel anders geregeld.
Welk mondkapje is geschikt in beautysalon?
Als klant is het niet praktisch om bij een visagist een mondkapje te dragen. Als je als vrouw bijvoorbeeld wordt opgemaakt zit het in de weg. Wanneer iemand komt om nagels te laten doen is dat uiteraard een andere verhaal. Een mondkapje is niet verplicht maar kan de besmettingskansen wel verkleinen. Kies daarom voor een niet-medisch mondkapje. Deze zijn zelf te maken van stof of te koop via internet. Er zijn speciale mondkapjes die je kunt hergebruiken maar ook maskers voor eenmalig gebruik. Deze wegwerpmaskers dragen sommige schoonheidsspecialisten ook omdat ze zo per klant een nieuw mondkapje kunnen opzetten.
Het is relatief veilig om een schoonheidsspecialist te bezoeken. Door de check die vooraf telefonisch wordt uitgevoerd wordt al een voorselectie gemaakt. Wanneer er vervolgens ook wordt gewerkt met mondkapjes is het zeer veilig om naar de schoonheidssalon te gaan. Dit verschilt natuurlijk per handeling die wordt uitgevoerd. Wanneer voldoende afstand kan worden gehouden is er weinig risico. Wanneer de specialist dicht op de klant werkt neemt het besmettingsrisico toe.