Gelaatsmasker
Naast de regulieren mondkapjes / neus & mondmaskers kennen we ook nog de zogenaamde gezichtskappen. Dit zijn gezichtsmaskers die het hele gezicht of hoofd bedekken. Deze veiligheidsproducten worden vaak gebruikt door mensen in bijvoorbeeld de bouw of in laboratoriums. Het kan ook een extra gevoel van veiligheid realiseren in tijden van griepvirussen zoals corona. Op deze pagina vind je alle belangrijk informatie over gelaatsmakers voor consumenten. Wat zijn het, hoe werken ze, wat kosten ze en werken ze goed tegen virussen?
Wat zijn gezichtsmaskers?
Er zijn grofweg 2 type maskers voor het hele gezicht. Een open maskers en een volledig gesloten maskers. Een open masker zet je op het hoofd en biedt aan de onderkant een opening waardoor frisse lucht kan binnenkomen. Een dicht masker (volledig gesloten systeem) heeft een extra opening waar een lichtfilter of lucht en inhalering systeem aan gekoppeld moet worden. Die laatste versie biedt 100% bescherming tegen alles van buiten maar is absoluut niet noodzakelijk voor normaal consumentengebruik.
Hoe werken gezichtskappen?
Doordat je hele gezicht is afgedekt met een kap ben je beschermt tegen alles van buiten. Denk aan water, vuil en rook. Virusdeeltjes verspreiden zich vaak door de lucht. Daarom is het gebruik van een mondkapje in openbare ruimtes ook aan te raden. Ook via de ogen kan een virus binnenkomen. Dit risico wordt verkleint door het gebruiken van een masker voor de ogen in de vorm van een gelaatsscherm. Zie ook meer informatie over desinfecterende handgel.
Wat kost een gelaatsmasker?
De kosten variëren tussen de €1,50 voor een simpel gelaatsscherm tot wel tientallen of honderden euro’s voor professioneel maskers. Er zijn hoofdschermen die je slechts enkele keren kunt gebruiken en duurdere artikelen die lang meegaan. Het is belangrijk dat je goed door het scherm kunt kijken. Het product moet 100% transparant zijn. Wanneer het product is beschadigd (krassen of deuken) kan het gezichtsvermogen flink afnemen en kunnen er onveilige situaties ontstaan.
We behandelen deze vraag in het kadere van het coronavirus. Je bent in combinatie met een mondkapje en hoofdkap beter beschermd tegen microdeeltjes omdat het scherm deels bescherming biedt tegen rondvliegende en opspattende deeltjes. Het biedt echter geen 100% veiligheid / bescherming. Wanneer je volledig in een afgesloten pak met gelaatsmasker zou lopen (laboratorium situatie) is dat uiteraard anders. Dit is alleen niet noodzakelijk in Nederland.