Mondkapjes voor de thuiszorg
Mondkapjes kopen voor de thuiszorg? Voor mensen die werkzaam zijn in de thuiszorg, wijkzorg en wijkverpleging gelden er speciale hygiëneadviezen. Deze zijn opgesteld door het RIVM en kan je in detail op deze pagina bekijken. Naast een goede handhygiëne en persoonlijke hygiëne wordt hier ook het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes uitvoerig beschreven. Elke situatie is uniek. Zo kan de ene keer een ademhalingsbeschermingsmasker (FFP1 en FFP2) en de andere keer een chirurgisch mondneusmasker (IIR) aanbevolen worden. Dit is dus een heel ander verhaal dan bij andere contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten.
- Medewerkers in de thuiszorg hebben regelmatig mondkapjes nodig
- Afhankelijk van de indicatie dragen zij een FFP1/FFP2 of een chirurgisch IIR-masker
- Volgens de brancheorganisatie ZorgThuisNL is er nog steeds een groot tekort aan beschermingsmiddelen in de zorg.
- Gelukkig gaat dit langzaam maar zeker de goede kant op en zijn er steeds meer mondkapjes beschikbaar voor de thuiszorg
- Op deze pagina lees je meer informatie over welk type mondkapje precies benodigd is, en hoe deze gebruikt dienen te worden in de thuiszorg / wijkverpleging.
Mondmaskers voor de wijkverpleging
Het RIVM biedt specifieke hygiëneadviezen voor de thuiszorg. Hier wordt precies beschreven welke beschermingsmiddelen thuiszorgmedewerkers in welke situatie dienen te gebruiken. Naast een goede handhygiëne en persoonlijke hygiëne komt ook het gebruik van mondkapjes hier uitvoerig aan bod. Hieronder vatten we de belangrijkste punten uit dit advies kort samen:
- Ademhalingsbeschermingsmasker (FFP1 en FFP2) worden gebruikt om te voorkomen dat thuiszorgmedewerkers ziekteverwekkende micro-organismen inademen die in de lucht kunnen circuleren
- FFP1 en FFP2 maskers dienen te worden gebruikt bij cliënten in druppelisolatie en bij cliënten in aerogene isolatie
- Een chirurgisch (IIR) masker wordt gebruikt bij handelingen waarbij er risico bestaat op spatten van lichaamsvloeistoffen. Hierbij kun je denken aan het spoelen van een wond
- Ook bij MRSA is een chirurgisch mondmasker benodigd
- Zelfgemaakte niet-medische mondkapjes zijn in principe niet bedoeld voor gebruik in de thuiszorg. Deze hebben vaak niet de juiste pasvorm en filtercapaciteit waardoor ze niet in de zorg gebruikt dienen te worden.
Dit verschilt per situatie en indicatie. In verschillende situaties is een ademhalingsbeschermingsmasker (type FFP1 of FFP2) of een chirurgisch (IIR) benodigd. Het RIVM heeft gedetailleerde hygiëneadviezen opgesteld die thuiszorgorganisaites kunnen gebruiken.
In het begin van de coronacrisis was er een ernstig tekort aan mondkapjes. Inmiddels lijkt deze schaarste grotendeels opgelost te zijn. Het aanbod met medische mondkapjes is sterk verbeterd. Hulptroepen is een initiatief (van o.a. Coolblue) waar men nu ruimschoots betaalbaar medische kapjes kan bestellen.
Het RIVM stelt dat je een medisch mondkapje maximaal 3 uur achter elkaar kunt dragen. Als het ademen niet gemakkelijk gaat, wanneer het mondkapje nat voelt, als het beschadigd is of als je tussendoor gaat eten/drinken kan je het eerder vervangen.
Nee, zelfgemaakte niet-medische mondkapjes zijn niet geschikt voor gebruik in de thuiszorg of wijkverpleging. Dat komt omdat deze maskers vaak niet helemaal goed aansluiten op mond en neus. Daarnaast is de filterwerking van dit type masker een stuk slechter.